Пријава грађана за туристичке ваучере почеће првог радног дана следеће године, односно 4. јануара, изјавио је државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић.
Кандић је за Euronews Srbija рекао да ће грађанима бити на располагању 100.000 ваучера од по 5.000 динара.
Ваучери грађани могу да се искористе најкасније до 20. новембра 2023. године, а услови за њихово добијање су, како је навео, непромењени у односу на раније године.
Право на ваучере имају пензионери, незапослени, корисници посебне накнаде, права на негу другог лица, радно ангажована лица чија примања не прелазе 70.000 динара, ратни војни инвалиди, носиоци пољопривредног газдинства, као и студенти.
"Пријава власника смештајних капацитета који желе да угосте туристе је почела 20. децембра и до сада се већ пријавило 2.623 власника угоститељских објеката", рекао је Кандић.
Влада Републике Србије усвојила је Уредбу о условима и начину доделе и коришћења средстава за подстицање унапређења туристичког промета домаћих туриста на територији Републике Србије, којом је за наредну годину обезбеђено 500 милиона динара за доделу 100.000 ваучера у вредности од по 5.000 динара за субвенционисани одмор грађана у Србији.