Туристичка инспекција је током протекле недеље, у ванредној контроли рада туристичких водича на највећим дестинацијама у земљи, у 173 инспекцијска надзора утврдила 12 неправилности, изјавио је државни секретар Министарства туризма и омладине Урош Кандић.

Кандић је у изјави за Политику прецизирао да је 12 лица затечено у незаконитом поступању обављајући послове туристичког водича без положеног стручног испита или без прописане легитимације, од којих је пет страних држављана, двојица из Кине и по један из Израела, Румуније и Турске.

„Инспекцијски надзор је показао да се на терену као водичи лажно представљају и страни држављани који не испуњавају законом прописане услове за обављање ове услуге. Још једном апелујем, физичко лице, било домаћи или страни држављанин, може радити као туристички водич само под условом да има положени стручни испит, након чега му се додељује прописана легитимација коју мора да носи на терену“, прецизирао је он.

Он је рекао да ће сва физичка лица код којих су утврђене неправилности бити процесуирана пред прекршајним судом, с тим да ће по хитном поступку бити обавештене амбасаде страних држављана који су не поштујући прописе обављали послове туристичког водича у Србији.

Имајући у виду да је летња сезона почела и да је рекордан број страних туриста у Србији, Кандић је најавио да ће туристичка инспекција и у наредном периоду спроводити појачане контроле на територији целе земље.