Министар туризма и омладине, Хусеин Мемић, обишао је сеоско туристичко домаћинство "Стара кудељара" у Кули и салаш "Звонко Богдан" у селу Шупљак кoд Палићa, који су на Јавном позиву за доделу средстава за развој и унапређење руралног туризма добили подстицаје укупне вредности од 5.000.000 динара.

Два сеоска туристичка домаћинства, која су добила средства на овом Јавном позиву, са министром Мемићем обишли су и покрајински секретар за привреду и туризам, Ненад Иванишевић и државни секретар у Министарству туризма и омладине, Урош Кандић.

Овим Јавним позивом било је опредељено 150.000.000 динара, а средства су добила 82 сеоска туристичка домаћинства у Србији.

Сеоско туристичко домаћинство „Салаш Стара кудељара“ добило је субвенцију у износу од 2.600.000 динара, а овај износ намењен је за реконструкцију, санацију и адаптацију, док је салашу "Звонко Богдан", додељено 2.400.000 динара за опремање иновативном машином и елегантним елементима.

Министар туризма и омладине, Хусеин Мемић, рекао је да је на територији АП Војводина, по последњем позиву субвенцију за развој и унапређење руралног туризма и угоститељства добило 20 корисника у укупном износу од 43.500.000 динара. 

Додао је да је у АП Војвидина порастао број регистрованих сеоских туристичких домаћинстава.

-У фебруару 2024. године било је регистровано 130 сеоских туристичких домаћинстава, а данас их је 216. У периоду пре и након Јавног позива у Централни информациони систем регистровало се 86 нових. Ово је важан подстицај са којим ћемо наставити и у наредном периоду, изјавио је министар Мемић који је позвао младе људе да размисле о идеји покретања бизниса на селу.

-Желимо да подстакнемо младе људе који живе на селу да са квалитетном идејом, уз помоћ државе, започну добар бизнис, рекао је министар Мемић и додао да би требало увести нове страндарде у циљу брендирања села Србије.

Покрајински секретар за привреду и туризам, Ненад Иванишевић, казао је да му је драго што су Јавним позивом за доделу средстава за развој и унапређење руралног туризма, који је расписало Министарство туризма и омладине, препозната и домаћинства са територије Суботице.

-Синергијска политикa Владе Србије и Покрајинске владе, Министарства туризма и омладине и Покрајинског секретаријата, даје одличне резултате и ми за првих пет месеци ове године имамо пораст долазака туриста. Тај број је већи за преко девет одсто у односу на исти период у рекордној 2023. години, рекао је Иванишевић и додао да је то резултат Министарства туризма и омладине и Владе Србије који раде на развоју инфраструктуре.

Менаџер салаша "Звонко Богдан", Стефан Лаушев, казао је да је веома значајно то што држава подржава развој руралног туризма.

-Захвални смо министру туризма и омладине и покрајинском секретару што су препознали важност руралног туризма у целој Србији, а посебно на северу наше земље. Заиста имамо шта да понудимо домаћим и страним туристима, пре свега мислим на нашу архитектуру, амбијент, природне лепоте и гастрономију, изјавио је Лаушев.

У Србији послују 1.052 регистрована сеоска туристичка домаћинства.