Министар туризма и омладине, Хусеин Мемић и градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, обишли су Видиковац на Каблару у који је уложено 143 милиона динара.

Током обиласка, истакнуто је да ће радови бити завршени у октобру ове године. Министарство туризма и омладине у овај пројекат уложило је 80 милиона динара, а преостала средства обезбедило је Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Овај пројекат, казао је министар Мемић, веома је значајан за целу Србију али и за развој руралног туризма у који држава улаже велика средства.

 

-Нешто мање од годину дана од када смо најавили овај пројекат, радови су већ при крају. Људи који овде живе сада имају могућност да развију свој бизнис, рекао је Мемић.

 

-Након Jавног позива који се односио на развој руралног туризма, за шта смо определили 150 милиона динара, имамо близу 300 новорегистрованих сеоско-туристичких домаћинстава. То су људи који су до сада били у сивој и црној зони пословања. Већ од фебруара или марта, када буде нови јавни позив, биће их још више јер држава жели да улаже у рурални туризам. Када кажем држава, мислим на више министарстава. Уз једну добру идеју и млади људи и они који живе на селу могу да започну свој бизнис, рекао је Мемић.

 

Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, рекао је да су пре неколико дана почели и радови на деоници пута од 3,5 километара до врха Каблара.

-Надам се да ће до краја октобра сви радови бити завршени и да ћемо тада грађанима уступити овај прелепи видиковац. У току су финални радови, постављени су соларни панели, а стакло се већ поставља, рекао је он.

Министар Мемић и градоначелник Тодоровић обишли су и сеоско домаћинство Рајка Чвркића, као и етно кућу и ресторан Ивана Чвркића.

Власница овог сеоског домаћинства, Милица Чвркић, рекла је да ће Видиковац на Каблару довести много туриста у овај део Србије.

-Већ сада их има доста и долазе из целог света. У плану имам да отворим свој ресторан и да проширим смештајне капацитете, рекла је она.