У Републици Србији у периоду јануар-август 2024. године, у односу на исти период прошле године, укупан број долазака туриста већи је за 7,3 процента, док је број долазака страних туриста већи за 13,7 одсто.

„Током првих осам месеци ове године бележимо 4,1 милиона ноћења страних туриста, што је раст од 10,1 одсто у односу на исти период прошле године. Највећи број туриста и даље долази из Турске, Русије, Кине, али и из Босне и Херцеговине, Хрватске и осталих земаља региона. У посматраном периоду, Србија бележи и значајан раст гостију из Пољске, Немачке, Аустрије и Словеније.“ – изјавио је за Танјуг министар Хусеин Мемић.

Он је додао да је јако добра вест да Србију посећује све већи број странаца и током летњих месеци, без обзира што наша земља није приморска.

„Београд и Нови Сад остају на врху листе градова које посећују страни туристи. Без обзира што статистика прати летње месеце, и даље се бележи раст долазака странаца у бање и планинске центре. Наша посвећеност одрживом развоју туризма сада постиже ефекте и убеђен сам да ћемо и даље бележити успехе и рекорде“ – рекао је Мемић.

Такође, укупан број ноћења домаћих и страних туриста у упоредном периоду је порастао за 3,4 процента.