Делегација Србије, предвођена министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Гораном Весићем и министром туризма и омладине Хусеином Мемићем, свечано је дочекана на аеродрому у Гуангџоу. 

У име домаћина, делегацију су поздравили Гуађун Чен, заменик директора Канцеларије за спољне послове провинције Гуангдонг, као и представници Амбасаде Србије у Народној Републици Кини. 

Министар Мемић изјавио је да ће увођење новог директног лета између Србије и Кине значајно  допринети развоју туризма и повећању туристичког промета, као и унапређењу пословних веза и инвестиција, што ће додатно ојачати сарадњу између две пријатељске земље.

“Број долазака киинеских туриста у првој половини 2024. године порастао је за 72 одсто у односу на претходну годину, а пројекције Министарства говоре да до краја године можемо очекивати између 140 и 155 хиљада долазака, те 350 до 375 хиљада ноћења кинеских туриста. Пре мање од десет година у Србију долазило свега око пет хиљада кинеских туриста годишње, док је данас та бројка неколико десетина пута већа.” – рекао је министар Мемић.

Ови импресивни резултати су постигнути су, пре свега, захваљујући добрим односима између два председника, увођењем безвизног режима, континуираним улагањима у туристичку инфраструктуру, као и успешној промоцији Србије на кинеском тржишту.

Посебно је значајна препорука коју је Влада НР Кине издала својим држављанима за путовање у Србију.