Министар туризма и омладине примио је данас шефа Делегације ЕУ у Србији Емануела Жиофреа са којим је разговарао о програмима подршке које спроводи ЕУ у Србији.

„Амбасадору Жиофреу сам пренео изразе захвалности за континуирану подршку Европске уније развоју туризма у Србији те жељу да се такви програми наставе и у будућности. Европска унија, али и све земље чланице ЕУ су велика подршка Србији у развоју њене привреде, као и на нашем европском путу.“ – рекао је министар Мемић у изјави за Танјуг, након састанка.

Он је додао да је програм „ЕУ за тебе – За културно наслеђе и туризам“, који се завршава овог месеца, довео до значајних помака у развоју туристичког сектора Источне Србије, али и променио изглед овог дела наше земље.

„Посебно ме радује што је програмом, који је трајао пет година, обухваћен велики број места на Истоку Србије, који су иначе богати археолошким налазиштима. Изградња Центра за посетиоце Феликс Ромулијана као и реконструкција тврђава Голубац и Фетислам су пројекти који већ сада имају ефекат на привреду Источне Србије, а урађени су управо захваљујући ЕУ, али и средствима чланица, те нарочито СР Немачке. Радује ме што је Европска унија у Министарству туризма и омладине препознала поузданог партнера и позивам их да наставе са програмима подршке развоју наше земље.“ – казао је министар Мемић.

Програм  „ЕУ за тебе – За културно наслеђе и туризам“ финансирали су ЕУ и СР Немачка (Министарство за економску сарадњу) и трајао је  од октобра 2019. до краја октобра ове године. ЕУ је издвојила 22 мил. евра, а СР Немачка 2,3 мил. евра. Програм се спроводио у општинама у Источној Србији (Смедерево, Пожаревац, Кладово, Неготин, Зајечар, Велико Градиште, Голубац и Мајданпек) и Шумадији (Топола). Главни партнер на овом програму било је Министарство туризма и омладине.