Pomoćnica ministra turizma i omladine Dunja Đenić i generalni direktor Globalnog saveta za održivi turizam Rendi Durband potpisali su sporazum o pristupanju Srbije Globalnom savetu za održivi turizam na konferenciji saveta koja se održava u Antaliji u Turskoj.
Potpisivanje ovog sporazuma će omogućiti Srbiji da dobije podršku za prilagođavanje globalnim standardima održivosti u turizmu, u skladu sa potrebama naše zemlje, kao i da se promoviše kao zemlja održivog turizma širom sveta.
Održivi turizam podrazumeva razvoj turističkih destinacija na način koji doprinosi zaštiti životne sredine, ekonomskom napretku malih i srednjih preduzeća u turističkim destinacijama, kao i promovisanju njihove autentične kulture i tradicije.
Na panelu o održivom turizmu na Zapadnom Balkanu na konferenciji u Turskoj, promovisano je opredeljenje Srbije da isprati najnovije globalne trendove u turizmu i promoviše se kao destinacija dobrih domaćina, domaćinskog privređivanja koje je u osnovi održivog turizma.
„Srbija ima brojne mere i subvencije za sektor turizma, kao i vaučere za stanovništvo koji promovišu lokalni turizam i kroz njega ravnomerni održivi razvoj zemlje. Naglasak se stavlja na komunikaciju sa privredom, koja će biti okosnica buduće Strategije za razvoj turizma Srbije“, izjavila je Dunja Đenić, pomoćnica ministra za turizam.
Srbija sada ima mogućnost da uspostavi nacionalne standarde održivog turizma, što bi pružaocima turističkih usluga u našoj zemlji omogućilo da ponesu zvaničnu oznaku održivosti i time odgovore na zahteve modernih posetilaca iz celog sveta.