Srbija se u pogledu dinamike rasta međunarodnih prihoda od turizma i dolazaka stranih turista u prvom kvartalu ove godine u odnosu na period pre pandemije nalazi u samom vrhu u Evropi.

Ovi rezultati predstavljeni su na 68. sastanku Komisije za Evropu Svetske turističke organizacije (UNWTO) koji se održava u Sofiji, a sastanku je ispred Republike Srbije, kao stalne članice, prisustvovao ministar turizma i omladine Husein Memić.

Naime, Srbija se u prvom kvartalu ove godine nalazi na drugom mestu u Evropi po rastu međunarodnih prihoda od turizma, a na trećem mestu u pogledu dinamike rasta dolazaka stranih turista u odnosu na prvi kvartal 2019. godine.

Generalni sekretar Svetske turističke organizacije Zurab Pololikašvili je tokom sastanka izrazio očekivanje da će se evropski turizam do kraja godine vratiti na prepandemijski nivo i da ovo vreme treba iskoristiti za transformaciju sektora u pravcu jačanja ljudskih resursa i novih investicija.

Na sastanku, na kome su učestvovali predstavnici 40 zemalja, diskutovano je o trenutnom stanju u turizmu, sa posebnim fokusom na dalji razvoj obrazovanja, ljudskog kapitala, investicija i održivosti.