Ministar turizma i omladine, Husein Memić, obišao je seosko turističko domaćinstvo "Stara kudeljara" u Kuli i salaš "Zvonko Bogdan" u selu Šupljak kod Palića, koji su na Javnom pozivu za dodelu sredstava za razvoj i unapređenje ruralnog turizma dobili podsticaje ukupne vrednosti od 5.000.000 dinara.

Dva seoska turistička domaćinstva, koja su dobila sredstva na ovom Javnom pozivu, sa ministrom Memićem obišli su i pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević i državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine, Uroš Kandić.

Ovim Javnim pozivom bilo je opredeljeno 150.000.000 dinara, a sredstva su dobila 82 seoska turistička domaćinstva u Srbiji.

Seosko turističko domaćinstvo „Salaš Stara kudeljara“ dobilo je subvenciju u iznosu od 2.600.000 dinara, a ovaj iznos namenjen je za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju, dok je salašu "Zvonko Bogdan", dodeljeno 2.400.000 dinara za opremanje inovativnom mašinom i elegantnim elementima.

Ministar turizma i omladine, Husein Memić, rekao je da je na teritoriji AP Vojvodina, po poslednjem pozivu subvenciju za razvoj i unapređenje ruralnog turizma i ugostiteljstva dobilo 20 korisnika u ukupnom iznosu od 43.500.000 dinara. 

Dodao je da je u AP Vojvidina porastao broj registrovanih seoskih turističkih domaćinstava.

-U februaru 2024. godine bilo je registrovano 130 seoskih turističkih domaćinstava, a danas ih je 216. U periodu pre i nakon Javnog poziva u Centralni informacioni sistem registrovalo se 86 novih. Ovo je važan podsticaj sa kojim ćemo nastaviti i u narednom periodu, izjavio je ministar Memić koji je pozvao mlade ljude da razmisle o ideji pokretanja biznisa na selu.

-Želimo da podstaknemo mlade ljude koji žive na selu da sa kvalitetnom idejom, uz pomoć države, započnu dobar biznis, rekao je ministar Memić i dodao da bi trebalo uvesti nove strandarde u cilju brendiranja sela Srbije.

Pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Nenad Ivanišević, kazao je da mu je drago što su Javnim pozivom za dodelu sredstava za razvoj i unapređenje ruralnog turizma, koji je raspisalo Ministarstvo turizma i omladine, prepoznata i domaćinstva sa teritorije Subotice.

-Sinergijska politika Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, Ministarstva turizma i omladine i Pokrajinskog sekretarijata, daje odlične rezultate i mi za prvih pet meseci ove godine imamo porast dolazaka turista. Taj broj je veći za preko devet odsto u odnosu na isti period u rekordnoj 2023. godini, rekao je Ivanišević i dodao da je to rezultat Ministarstva turizma i omladine i Vlade Srbije koji rade na razvoju infrastrukture.

Menadžer salaša "Zvonko Bogdan", Stefan Laušev, kazao je da je veoma značajno to što država podržava razvoj ruralnog turizma.

-Zahvalni smo ministru turizma i omladine i pokrajinskom sekretaru što su prepoznali važnost ruralnog turizma u celoj Srbiji, a posebno na severu naše zemlje. Zaista imamo šta da ponudimo domaćim i stranim turistima, pre svega mislim na našu arhitekturu, ambijent, prirodne lepote i gastronomiju, izjavio je Laušev.

U Srbiji posluju 1.052 registrovana seoska turistička domaćinstva.