U Republici Srbiji u periodu januar-avgust 2024. godine, u odnosu na isti period prošle godine, ukupan broj dolazaka turista veći je za 7,3 procenta, dok je broj dolazaka stranih turista veći za 13,7 odsto.

„Tokom prvih osam meseci ove godine beležimo 4,1 miliona noćenja stranih turista, što je rast od 10,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Najveći broj turista i dalje dolazi iz Turske, Rusije, Kine, ali i iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i ostalih zemalja regiona. U posmatranom periodu, Srbija beleži i značajan rast gostiju iz Poljske, Nemačke, Austrije i Slovenije.“ – izjavio je za Tanjug ministar Husein Memić.

On je dodao da je jako dobra vest da Srbiju posećuje sve veći broj stranaca i tokom letnjih meseci, bez obzira što naša zemlja nije primorska.

„Beograd i Novi Sad ostaju na vrhu liste gradova koje posećuju strani turisti. Bez obzira što statistika prati letnje mesece, i dalje se beleži rast dolazaka stranaca u banje i planinske centre. Naša posvećenost održivom razvoju turizma sada postiže efekte i ubeđen sam da ćemo i dalje beležiti uspehe i rekorde“ – rekao je Memić.

Takođe, ukupan broj noćenja domaćih i stranih turista u uporednom periodu je porastao za 3,4 procenta.